Kun aloitat suunnittelemaan rakkaalle harrastuksellesi omistettua nettisivustoa, kannattaa ensin miettiä, millä kärjellä haluat asiaa lähestyä. Haluatko vain esitellä asiaa oman itsesi kautta, vai toivotko sivusta interaktiivisempaa? Kuinka laajasti haluat aihetta käsitellä – liittyykö asiaan paljon muutakin, jonka kenties haluat linkittää pääaiheeseesi?

Aloita hyvällä suunnittelulla

Valittuasi alustan, jolla sivusi tehdään, tai tekijän sille, on aika päättää perusasioista. Värimaailma, fontit, logot. Haluatko käyttää paljon kuvia tekstin lisäksi, vai kenties ihan pelkästään kuvia, entä videoita? Tuleeko sivullesi kommentointimahdollisuus tai haluatko, että sivullasi on usein päivittyvä blogi?

Haluatko lisätä sivulle valikon, josta pääsee toisille sivuille? Jos sivustosi kertoo esimerkiksi käsityöharrastuksestasi, saatat haluta linkittää sivullesi muut Ompelevat verkkosivustot, joilta voit kysyä vastapalveluksena linkkiä omallesi. Näin saat heti laajennettua lukijakuntaasi.

Haluatko lisätä sivustolle linkit sosiaalisen median kanaviin, tai onko sinulle tärkeää tietää kävijämäärät? Tilasto-ominaisuus kannattaa tällöin aktivoida.

Pidä sivu mielenkiintoisena

Kun kerran näet sen vaivan, että teet omat harrastesivut nettiin, haluat varmaan, että ihmiset lukevat niitä, ja parhaimmassa tapauksessa palaavat niille yhä uudestaan, kenties jopa lähettävät linkkejä ystävilleen. Kannattaa siis panostaa sisältöön.

Sinä tiedät mikä on parasta omassa harrastuksessasi, miksi sinä siitä kiinnostuit, kerro se muillekin. Pidä sivun ulkonäkö, artikkelit ja kuvat mielenkiintoisina, sellaisina, joiden tiedät itseäsikin juuri tämän asian harrastajana kiinnostavan.

Onko lajisi sellainen, että itseäsi siinä kiinnostaa tilastotiedot? Jos, niin luultavasti muitakin samaa harrastavia ne kiinnostavat, laita niitä siis sivullesi. Jos taas tämä asia on täysin tarpeeton, ja harrastuksessasi ei ole mitään kilpailullisia elementtejä, jätä ne pois, ja lisää sille paikalle jotain oikeasti kiinnostavaa.

Kertovatko kuvat harrastuksestasi mielenkiintoisella tavalla? Onko niistä kenties hyötyä muillekin? Käytä niitä tällöin reippaasti, mutta muista tässäkin, että määrä ei korvaa laatua. Lisää sivullesi vain hyvälaatuisia kuvia, sellaisia tarkkoja otoksia, joissa on myös jokin sanoma – asia, joka kiinnostaa myös muita. Oma koiranpentu voi olla todella söpö omasta mielestäsi, vaikka takaa otetussa sohvakuvassa. Mutta jos artikkelisi käsittelee vaikkapa koira-agilityä, eikö toiminnallisempi kuva olisi aiheeseen sopivampi?

Helppolukuisuus, mielenkiintoisuus, sivuston aktiivisuus ja ulkonäkö ovat niitä asioita, jotka tuovat sivuillesi lukijoita.